Esküvő a két család egyesülése is

Esküvői csoportkép

Az esküvő megtervezése nem feszültségmentes időszak.Sok fiatal pár ekkor éli át közös életük első igazi válságát. Elvárások, vágyak ütközhetnek, értékrendek csaphatnak össze, ami bizony komoly konfliktusokat generálhat

Az örömszülők elképzelései nem mindig találkoznak a házasulandó fiatalok vágyaival, és a két „egyesülő” család értékrendje is mást és mást diktálhat. Az ellentétekből származó feszültségek óhatatlanul a fiatalok között csapódnak le.

Kinek feleljenek meg, kinek a kedvére tegyenek, hogyan lehetne azt elérni, hogy mindenki elégedett legyen?

Nos, nem könnyű feladat. Kitartás, tolerancia, humor, megértés, együttműködés és kompromisszumkészség vezethet az üdvözítő megoldáshoz. Ebből a szempontból is fontos, hogy megértsük az esküvő szimbolikáját. Elengedés és egyesülés ez a nap.

Esküvő - táncEz a nap a házasságra lépő fiataloké. Esküjükkel biztosítják egymást arról, hogy eztán közösen, „jóban-rosszban” egymás mellett haladnak az úton, de a közöttük létrejövő szövetség egyben a szülőkről való leválást is megerősíti és megpecsételi.

Még akkor is, ha ez az eltávolodás már a valóságban megtörtént.

Ugyanakkor ez a nap az útra bocsátó örömszülők napja is. Nagyon beszédes az a szokás, amikor a leányt az apa kíséri az oltár vagy az anyakönyvvezető elé, s maga helyezi lánya kezét a vőlegény kezébe. Szép kifejezése ez annak, hogy gyermekeik innen már mással mennek tovább. Az esküvő során nemcsak egy fiú és egy lány egyesül, hanem bizonyos szempontból egyesül a két család is, találkozik a kétféle érték- és szokásrendszer, s ez a fiatalokon keresztül jut kifejeződésre.

Ám ez csak az első állomás, hiszen a közös élet megteremtése, a közös életkeretek, a saját érték- és szokásrendszer kialakítása csak ezután következik. De fontos, hogy ezt itt kezdjük el, s már itt megpróbáljuk egymáshoz simítani másságunkból fakadó gubancos szálainkat.

 

Forrás: www.eskuvonklesz.hu