Római Katolikus Esküvő Egerben

Ki vehet részt római katolikus esküvőn?Római Katolikus szertartás

A Római Katolikus Egyház előírása, hogy a jegyespárnak legalább az egyik tagja római katolikus vallású legyen. Az esküvőnek nem lehet akadálya, ha a másik fél nem a katolikus felekezethez tartozik. Az sem lehet probléma, ha nem keresztény, de ebben az esetben elképzelhető, hogy külön engedélyt kell kérni. A katolikus félnek alá kell írnia egy nyilatkozatot, hogy a születendõ gyermekeiket katolikus módon nevelik.

Ha egyik fél sincs megkeresztelve, akkor a katolikus egyház szokásai szerint addig nem lehet a párt megesketni, amíg legalább az egyik félt meg nem keresztelik, majd legalább egy évig hittanra is kell járni.

Mikor kell jelentkezni? Milyen papírokra van szükség?

A római katolikus szertartás szerinti legalább 3 hónappal az esküvő elõtt jelentkezni kell az esküvő helyszínéül választott templomban. Ilyenkor szokták elkérni a keresztény vallásúaktól a keresztlevelet. Aki nem Egerben lakik, vagy korábban más egyházközösséghez tartozott, akkor szükség van egy úgynevezett elbocsátóra, amit a lakóhely szerinti plébános ad.

Miről szól a jegyesoktatás?

Ha a jegyesek nem voltak elsőáldozók, akkor korábban szokták kezdeni az oktatást, mert az egyházjog előírja, hogy az esküvő előtt gyónni, áldozni kötelességük. S mindaz egy komolyabb alapozást jelent, hogy megismerjék, a vallást, Jézus Krisztust, Oltáriszentséget.

Utána következik a szorosabb értelemben vett jegyesoktatás, ami a házasság szentségére vonatkozik, az együttélésre, a gyermeknevelésre, a születésszabályozásra, keresztény otthonra és a hit gyakorlására, illetve az esküvőhöz közeledve át szokták venni a szertartás menetét, hogy "élesben" már ne legyen semmilyen baki.